"Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın"

30.03.2021 311

2011 – 2020 yılları arasında trafik kazalarından kaynaklı ölüm oranının %50 oranında azaltılmasının gerçekleştirilmesi hedefiyle "Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı" hazırlanmış ve 2012/16 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yayımlanarak yürürlüğe girmiş, bu kapsamda eğitim, denetim, altyapı, sağlık vb. alanlarda çeşitli çalışmalar/kampanyalar yürütülmüştür.

 

Ayrıca İçişleri Bakanlığımızca, trafik kazalarından kaynaklı can kaybının %50 oranında azaltılmasına yönelik bir sistem yaklaşımı geliştirilmiş "Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi" 2017 yılında uygulamaya konularak sürücü, yolcu ve yaya olarak tanımlanan trafikteki insan unsuru tarafından yapılan kural ihlallerinin ve bu ihlaller sonucu meydana gelen trafik kazalarının en aza indirilmesine yönelik kısa vadeli bir denetim stratejisi takip edilmiştir.

 

Ülkemiz karayollarında yayaların trafik güvenliğinin sağlanarak can kayıplarının azaltılması amacıyla, 26 Ekim 2018 tarihinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan düzenleme ile "sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar." Hükmü getirilmiştir.

 

Bu düzenlemeden hareketle; İçişleri Bakanlığımızca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" olarak ilan edilmiş "Trafikte Yaya Önceliği Kampanyası" hayata geçirilerek 6 Şubat 2019 tarihinde "Devletin tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu göstermek" amacıyla ülke genelinde eş zamanlı olarak etkinlikler düzenlenmiştir.

 

Bu etkinliklerin devamı niteliğinde olan ve bu defa yaya güvenliğini sağlamak üzere "Devletin tüm unsurlarıyla konunun takipçisi ve nöbette olduğunu göstermek" 02 Ekim 2 0 1 9 tarihinde ülke genelinde "Hepimiz Yaya Geçitlerindeyiz" s l o g a n ı y l a "Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz" kampanyası kapsamında farkındalık etkinlikleri eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir.

 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na dayanılarak yayımlanan Karayolu Trafik Güvenliği ve Trafik Haftası Yönergesi gereğince İçişleri Bakanlığı ve diğer paydaşların katılımıyla 02 - 08 Mayıs 2020 tarihleri arasında Karayolları Trafik Haftası etkinliklerinin Koronavirüs (Covid19) salgınına karşı alınan tedbirlerle örtüşecek şekilde icra edilmesi amacıyla "Evdeyim Ama Trafik Kuralları Aklımda", "Trafikte Her Yıl Daha İyiye" mottosu ile etkinlikler düzenlenmiştir.

 

Yine aynı kapsamda araç sürücülerinin; trafik ışığı bulunmayan yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, bu geçitleri kullanmak isteyen yayaları fark etmeleri ve yaklaşım yönünde güvenle yavaşlayabilmeleri ve gerektiğinde araçlarını durdurarak yayalara ilk geçiş hakkını vermelerini sağlamak amacıyla, trafik ışığı bulunmayan okul ve yaya geçitlerine yaya önceliğine vurgu yapan "önce yaya" görsellerinin karayolu üzerine uygulanması çalışmaları yapılmıştır.

 

Bugüne kadar yapılan çalışmalar doğrultusunda 40.775 yaya geçidinden, 17.789 yaya geçidine (% 43,63); 21.160 okul geçidinden, 11.426 okul geçidine (% 54) "Önce Yaya" görselleri uygulanmıştır.

 

Yapılan mevzuat düzenlemesi sonrasında yayalara okul ve yaya geçitleri ile kavşak giriş ve çıkışlarında sürücüler tarafından ilk geçiş hakkının verilip verilmediği ve yayaların da karşıdan karşıya geçişlerde kurallara riayet edip etmediklerinin kontrolü amacıyla ülke genelinde eş zamanlı olarak denetimler yapılmış, bu denetimlerde 2.157.431 sürücü ve yaya denetlenmiş ayrıca bu kapsamda yürütülen kampanya faaliyetleri doğrultusunda bugüne kadar 3.300.000 sürücü ve yayaya kurallar konusunda eğitimler verilmiştir. 2018 yılı Ekim ayında yapılan mevzuat düzenlemesinden bugüne kadar geçen süre içerisinde yürütülen kampanyalar, bilgilendirme faaliyetleri ve denetimler sonucunda ülke genelinde görülen yaya ölümlerinde %30.8 oranında azalma sağlanmış ve 1.087 daha az yaya can kaybı yaşanmıştır.

 

Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği 2030 yılına kadar can kayıplarının %50 oranında azaltılması ve 2050 yılında Sıfır Can Kaybı hedefi çerçevesinde uluslararası normlara uygun olarak 2021 – 2030 yıllarını kapsayan ve gelecek on yılda trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik atılacak adımların yol haritasını oluşturan "20212030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi"nde belirtilen stratejik amaç ve hedeflerin 2021 – 2023  yılları arasındaki ilk aşamada nasıl gerçekleştirileceğinin belirlenmesi, performans göstergelerinin tespiti ve Güvenli Sistem Yaklaşımı çerçevesinde kurumsal sorumlulukların o r t a y a k o n u l m a s ı a m a c ı y l a "2021 – 2023  Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı" Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde 2 Şubat 2021 tarihinde düzenlenen program çerçevesinde kamuoyuna tanıtılmış ve uygulamaya konulmuştur. Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile trafik kazası nedenli can kaybı ve ciddi yaralanmaların en aza indirilmesi, kaza nedeniyle yaşanmakta olan manevi kayıplar yanında sosyoekonomik kayıpların da ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.

 

Bakanlığımızca son zamanlarda ortaya konulan hedefler doğrultusunda hayata geçirilen projeli çalışmalar, yürütülen eylem planları, kampanyalar, etkin, sürekli ve yoğun trafik denetimleri, ulusal/yerel ve sosyal medya kullanılarak yapılan bilgilendirme/bilinçlendirme faaliyetleri sonucunda ülkemizde 2010 yılında 100 bin kişi başına düşen trafik kazaları sonucu can kaybı oranı 13.4 iken 2020 yılında 5.8'e

düşürülerek %56 oranında azalma sağlanmıştır. 2020 yılı itibarıyla 5.8 olan 100 bin kişi başına düşen trafikteki can kaybı oranı AB ülkeleri ortalamasına yakın seviyeye getirilmiştir. 2011 – 2020  yılları arasını kapsayan Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı hedeflerine başarılı bir şekilde ulaşılmıştır.

 

Bu çerçevede; 2021 yılı süresince bu trendin devam ettirilerek yürütülecek faaliyet ve destekleyici kampanyaların etkisini artırmak, yaya ve okul geçitleri öncesinde sürücülerin yer/zemin işaretlemeleriyle bir kez daha uyarılarak dikkatlerini daha üst düzeye çıkarmak, bu alanlarda yavaşlamalarını ve yayalara ilk geçiş hakkını vermelerini sağlamak amacıyla, 30 Mart 2021 Salı günü 12.0015.00 saatleri arasında tüm illerimizde eş zamanlı olarak Bakan Yardımcıları, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı, İl Valileri/Kaymakamlar, İl/İlçe Emniyet Müdürleri, İl/İlçe Jandarma Komutanlarının katılımıyla aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde Devletin tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu göstermek amacıyla etkinlikler düzenlenmiştir.

 

Okulumuzda da 30 Mart 2021 Salı günü 12.00'da  "yaya geçidi kullanımı ve yaya öncelikli trafik" konulu program gerçekleştirilerek uygulamalı eğitim verilmiştir.